Η συμβολή των ηλιακών και αιολικών υποδομών στην παραγωγή ενέργειας
Οι ηλιακές και οι αιολικές υποδομές συνέβαλαν μαζί πάνω από το 10% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως το 2021. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έγιναν γνωστά από το κέντρο μελετών Ember.
Πλέον στο επίπεδο αυτό έφθασαν πέρυσι 50 χώρες, ανάμεσά τους, για πρώτη φορά, η Κίνα και η Ιαπωνία, σύμφωνα με την τρίτη Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ηλεκτροπαραγωγής (Global Electricity Review). Αυτή συγκεντρώνει δεδομένα του 2021 για 75 χώρες, οι οποίες λειτουργούν αντιπροσωπευτικά για το 93% της παγκόσμιας ζήτησης.
Η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ βιώνουν την ταχύτερη μεταμόρφωση. Στις χώρες αυτές το μερίδιο των φωτοβολταϊκών και των αιολικών υποδομών παρουσιάζει κλιμάκωση κατά δέκα μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια.
Δέκα χώρες εξασφαλίζουν πάνω από το ένα τέταρτο του ενεργειακού τους μείγματος από αυτές τις δύο πηγές. Υψηλότερα στην κατάταξη είναι η Δανία (52%), το Λουξεμβούργο (43%) και η Ουρουγουάη (47%).
Συνολικά, το 38% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε το 2021 προήλθε από πηγές που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Η βασική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας παραμένουν τα υδροηλεκτρικά φράγματα.
Η καύση του άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας
Όμως από τον άνθρακα προήλθε το 36%. Το Ember υπογραμμίζει ότι αυτή η πηγή ενέργειας καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, παρότι είναι η πιο επιζήμια για το περιβάλλον. Κύρια αιτία αποτελεί η έκρηξη της ζήτησης για ηλεκτρισμό, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού πέρασε σε δεύτερο πλάνο.
Πράγματι η παραγωγή των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν με την καύση άνθρακα γνώρισε το 2021 ετήσια άνοδο (+9%) άνευ προηγουμένου «τουλάχιστον από το 1985», καταγράφοντας παραγωγή-ρεκόρ 10.042 TWh.
Αν σε αυτή προσθέσουμε την αύξηση (+1%) του αερίου, οι εκπομπές CO2 που οφείλονταν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού έφθασαν στην κορύφωσή τους πέρυσι. Συγκεκριμένα, ξεπέρασαν κατά 3% το ρεκόρ του 2018, ενώ παρουσίασαν αύξηση κατά 7% σε ετήσια βάση στα 778 εκατ. τόνους.
Για τη μείωση της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 ° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, είναι σημαντικό ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής να επεκταθεί σε νέα πεδία χρήσης (μεταφορές, θέρμανση κ.λπ.) και να πάψει εντελώς να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.
Ο τομέας της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας κατέγραψε αύξηση 17% το 2021. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ember, θα συνεχίζει να παρουσιάζει μία αύξηση ετησίως της τάξης του 20% ως το 2030.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)